Vorig jaar september hebben Jasper en ik een huis gekocht in Almere-Haven, waar wij nu met veel plezier wonen. Tot nu hebben wij nog geen tijd en budget gehad om de tuin aan te pakken, maar met het mooie weer begint het nu wel te kriebelen. De vorige bewoners hebben een aantal lelijke tuinpotten achter gelaten, oud maar wel van goede kwaliteit. Ik besloot om de potten aan te pakken zodat ze nog een ronde meekunnen: verven dus!

Zo doe je dat!

1. Maak eerst al je potten schoon. Maak een emmer met een sopje (alles reiniger) en spons je pot helemaal schoon. Klaar? Maak dan nog één keer al je potten schoon met alleen warm water.

2. Terwijl je potten aan het drogen zijn kan jij al je materiaal verzamelen en klaarzetten. Ik heb mijn potten op mijn tuintafel geverfd op een oude tafelkleed. Gebruik geen oude kranten, want dat kan aan je potten blijven plakken.

3. Ga voor de juiste verf. Je hebt geen grondverf nodig voor een basislaag maar je kunt direct een laag aanbrengen in de gekozen kleur. Beste verf wat altijd werkt is muurverf. Let wel dat je kiest voor de variant buiten en niet binnen muurverf. Heb je geglazuurde potten? Dan moet je eerst een laag primer aanbrengen, anders blijft je verf niet plakken.

4. Breng de verf aan met een grote kwast, ik heb zelf een kwast gebruikt met een lang steel. Op deze manier stond ik verder van de potten af, geen knoeiwerk en kon ik mooi lange halen maken. Je potten hebben twee lagen nodig om een mooi dekkend effect te hebben.

Doe eens gek

Ik heb zelf voor één kleur verf gekozen en niks gekkigs. Maar dat kan natuurlijk wel! Je kunt met je tuinpotten alle kanten op gaan:

1. Kies voor bordenverf; je kunt dan op je tuinpotten ook schrijven met krijt. Heel handig als je bijv. groentes of kruiden erin wilt kweken

2. Gebruik schilders tape om effecten te creëren, zoals lijnen of vormen

3. De tuinpotten kun je ook altijd leuk aankleden met stickers

4. Ga voor een wazig en dromerig effect door je pot eerst blauw te schilderen om vervolgens met een spons witte verf aan te brengen; doe dit deppend!