Fun Fact Friday: The Hate U Give

Het is tijd voor Fun Fact Friday! Jouw dosis leuke, grappige, interessante weetjes over schrijvers, boeken of bibliotheken. Vandaag staat Angie Thomas met The Hate U Give in the spotlight.

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Inspiratie

In 2012 werd in Amerika een zwarte, onschuldige tiener neergeschoten door de politie. Door deze gebeurtenis (en helaas ook vele andere schietincidenten), kwam de Black Lives Matter-beweging op gang. Door de beweging raakte de Amerikaanse Angie Thomas geïnspireerd en schreef haar actuele debuutroman, The Hate U Give. Je kan de titel afkorten tot THUG wat staat voor gangster.

Texas

The Hate U Give heeft in Amerika veel records verbroken en is vaak in de publiciteit geweest. Helaas is niet iedereen eens met het thema en vinden zij het boek te heftig voor de jeugd. In Texas is het nu zover dat het boek op bepaalde scholen/bibliotheken verbannen is. Het is dus niet meer verkrijgbaar en ze willen niet dat de jeugd het boek lezen.

Popcorn time!

Ja, ook The Hate U Give gaat verfilmd worden! Momenteel zijn ze in Hollywood al druk bezig met de opnames. Er is helaas nog niet bekend wanneer we de release kunnen verwachten. Wel kan ik je vertellen dat Amandla Stenberg de hoofdrol gaat spelen. Je kunt haar kennen van de boekverfilming Everything, Everything van Nicola Yoon.

Lezen voor de lijst

Sinds afgelopen jaar staat het boek ook op de Lezen voor de lijst voor middelbare scholieren. Werk je in de bibliotheek? Wil je als ouder mee denken welk boek je kind zou kunnen lezen voor school? Geef dan vooral de tip mee om dit boek te lezen!

One thought on “Fun Fact Friday: The Hate U Give

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: