Bijna alweer een maand geleden was ik te vinden op het muziekfestival Pinkpop. Ik heb niet alleen genoten van de artiesten maar ik had ook heerlijk de tijd om een boek te lezen, namelijk De onverklaarbare logica van mijn leven van Benjamin Alire Sáenz.

Waar gaat het verhaal over?

Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen. Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst.

Sal is als Amerikaans adoptiekind opgegroeid bij een Mexicaanse homoseksuele vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf?

Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent.

Wat vind ik ervan?

Salvador is hard op zoek naar zijn eigen identiteit, want hij krijgt te maken met veel veranderingen. Hij maakt nieuwe vrienden, vijanden, maar krijgt ook te maken met de dood en vergeven. Want hoe gaat dat precies allemaal? Iemand los laten of iemand vergeven die je helemaal niet kent?

Er gebeurt veel in het leven van Salvador en hij krijgt veel steun van zijn twee beste vrienden die beiden op hun eigen manier ook veel te verwerken hebben. Zijn vrienden, vader en zijn Mexicaanse familie zijn goed uitgewerkt. De personages zijn zelfs zo goed uitgewerkt dat het verhaal niet alleen om Salvador draait. Toch zorgt de schrijver ervoor dat je aandacht bij de hoofdpersoon blijft, Salvador, en zijn eigen persoonlijke strijd.

To read or not to read?

Het verhaal is prachtig geschreven, met een mix van mooie wijsheden en de Mexicaanse cultuur. Zelf wilde ik een notitieboekje bijhouden om alles mooie quotes bij te houden, want het verhaal zit vol mooie poëtische uitspraken die je eigenlijk allemaal aan je muur wilt hebben. Je leeft mee met Salvador, zijn vrienden en met zijn vader. Het verhaal is ontroerend, mooi, grappig en alles komt prachtig naar voren in het verhaal.