Sindskort heb ik ontdekt dat ik mountainbiken erg tof vind om te doen, dankzij mijn vriend die al wat langer fietst. Ik vind het zelf zo leuk om te doen dat we afgelopen donderdag mijn eerste eigen mountainbike zijn gaan kopen. Maar hoe heb ik het mountainbiken ontdekt?

First ride

Met Pasen zijn mijn vriend, Jasper, en ik een weekendje weggeweest naar de Veluwe, naar Putten om precies te zijn. We hebben daar een heerlijk en vrij van corona weekend gehad. Maar het leukste? Ik ben gaan mountainbiken! Jasper had zijn eigen mountainbike meegenomen en in een gekke bui besloten we een mountainbike voor mij te huren. En ik beken je eerlijk: ik vond het best spannend!

We zijn rustig begonnen, althans rustig, we zijn eerst gaan fietsen door Hoge Park Veluwe waar we meteen een route van 26km hebben gefietst. Prachtige omgeving en een pijnlijk achterwerk, maar het was het waard. Daarna besloten wij het mountainbiken zelf echt te gaan ontdekken; off road it is!

Mountainbike trail Harderwijk

Op internet hebben wij gezocht naar een mountainbike trail in de buurt, voor beginners natuurlijk… We zijn uitgekomen op Harderwijk, een trail van 21km met natuurlijke duinen om ons heen. Ik vond het erg spannend om te doen en wist soms eigenlijk ook niet wat ik aan het doen was. Maar gelukkig had ik een ervaren MTB’er mee, die mij langer kent dan vandaag en behoorlijk veel geduld voor mij had. Thanks lief!

Het eerste gedeelte was het leukst om te doen, dit was een simpele single trek met veel flowy kleine heuvels en scherpe bochten om te maken. Hoe verder wij op de trail kwamen, hoe meer zand er ook lag. Dit maakt het, vooral voor een eerste keer, ontzettend lastig om goed te mountainbiken. Denk aan slippen, zwaar de heuvels op trappen en instabiel fietsen. Daarbij kwam het moment dat ik het eigenlijk zat was, ik vaak mijn zadel af was gevallen en ik er geen zin meer in had.

Maar na een break, drinken en een lekkere lunch bij de auto besloten we het eerste gedeelte nogmaals te gaan doen. Dat was zo gaaf! Ik kreeg het fietsen onder de knie en het belangrijkste; ik ging mijn (gehuurde) fiets vertrouwen. Het gaat er echt om dat je de fiets leert kennen maar ook waar je eigen grenzen liggen. Bij mij dus vooral bochtjes, heuveltjes en soms wat snelheid maken. Maar het crossen, springen en enge bruggetjes laat ik aan de pro’s over.

En daar heb je het. Een nieuw hoofdstuk, een nieuw hobby en een nieuwe sportieve uitdaging. En dus een eigen mountainbike! Maar daar vertel ik je de volgende keer meer over.

Mountainbike jij zelf ook? Dan hoor ik graag tips voor mooie trails in Nederland!