”Elke dag een vraag”, ”999 vragen aan jezelf”, ”het zes minuten dagboek”, dit zijn allemaal titels van dagboeken waar ik mij mee bezig houd. Waarom? Het zorgt er bij mij voor dat ik elke dag even een moment neem voor mijzelf. Een moment van zelfreflectie en een moment om vooruit te kijken. Het klinkt heel zwaar beladen, reflecteren enzo. Maar het is juist ontzettend leuk!

In de maand december ben ik begonnen in het dagboek ”999 vragen aan jezelf” en sindsdien is het aan! Ik heb meer boeken ingeslagen die ik op verschillende momenten van de dag invul én inhoudelijk hebben de boeken allemaal een ander doel. Ze stellen je allemaal verschillende, leuke, liefdevolle en interessante vragen. Aangezien de schrijvers ook willen dat je kijkt naar jezelf zijn er een aantal vragen waar je echt zelf diep over na moeten denken. Just me, myself and I. En nee, je mag geen advies vragen aan je ouders, vrienden, partner…Alleen jezelf. Hieronder tip ik drie boeken waar ik zelf ook momenteel in schrijf.

Elke dag een vraag – een dagboek voor vijf jaar

De titel verklapt het eigenlijk al waar het om draait in dit boek. Elke dag voordat ik ga beginnen met koken beantwoord ik één vraag. Het boek is ingedeeld op datum dus je kunt rustig het boekje dagelijks afwerken en aangezien het gaat om één vraag ben je ook snel klaar. Elke dag beantwoord je dus een vraag, voor vijf jaar lang, elk jaar op dezelfde datum dezelfde vraag. De antwoorden schrijf je jaarlijks onder elkaar, je kunt dus echt gaan zien hoe je zelf in die vijf jaar tijd veranderd!

999 vragen aan jezelf

Hoeveel James Bond-films heb je gezien? Wat is jouw geluksbrenger? Waar maak je graag wandelingen? Over welk onderwerp kun je uren praten?

Voor mij begon het allemaal bij het boek ”999 vragen jezelf deel II.” Ik wilde aan slag gaan om mezelf beter te leren kennen, feedback te geven, nieuwe inzichten te krijgen maar ook om mijn eigen wensen uit te spreken. In dit boekje geef jezelf ook cijfers, maar op een hele vrolijke manier. Er staan geen zwaar inzichtelijke vragen in, maar grappig, simpele en leuke vragen. Er is toch niets leukers dan even bezig te zijn met jezelf? Wat dit boek nog extra leuk maakt is dat je het ingevuld cadeau geeft aan iemand! Denk bijvoorbeeld aan je moeder, vader, partner of iemand anders die bijzonder is voor jou.

Het 6 minuten dagboek

Oke, ik geef meteen eerlijk toe; dit boek is wel wat serieuzer dan de bovenstaande boeken. Maar het draait wel allemaal om positieve psychologie. In de ochtend heb ik een moment voor mezelf ingepland, meestal tijdens het ontbijt. Ik vul dan drie vragen in, wat mij ongeveer twee a drie minuten kost. Verrassing, in de avond liggen ook drie vragen voor je klaar. Ook dit kost je niet zoveel tijd. Ideaal. Per dag ben je dus maar een paar minuten bezig! De week sluit je af met een aantal vragen, die iets inhoudelijker zijn op je mindset. En start je je nieuwe week met een uitdaging. Die moet je ergens in de loop van de week doen. Je wisselt schrijven dus af met iets doen!

Vaak blijken onverwachte gebeurtenissen het leukst. Gewoon zomaar aardig zijn kan iemands hele dag goedmaken. Doe dus iets aardigs voor iemand die dat nooit van jou verwacht.

Maak jij gebruik van dagboeken? Let me know! Ik ben altijd op zoek naar leuke, luchtige en inspirerende boeken om mee aan de slag te gaan.