Voor de zomervakantie heb ik verschillende boekliefhebbers uitgenodigd om mee te doen aan een nieuwe blogreeks: Kijkje in de koffer! Elke week gunt een boekliefhebber je een kijkje in zijn/haar koffer. Welke boeken gaan mee op vakantie, welke blijven er thuis? Deze week kijk je mee met Femke Meijboom!

Wie is Femke?

Ik ben Femke, twintig jaar, young-adult schrijfster, vlogger en blogger en vanaf september mag ik mezelf ook student Crossmediale Communicatie noemen. Toen ik een jaar of vier was leerde ik lezen met boeken van Tip en Tap, daarna heb ik een lange tijd geen boek meer aangeraakt. Zelfs op school vond ik het niet leuk, maar toen ik verhuisde om aan de middelbare school te beginnen, wist ik niet goed wat ik die zomer kon doen. Ik fietste wat rond en kwam een boekenwinkel tegen in het dorpje naast ons. Ik hoorde toen voor het eerst van de Hongerspelen. Ik vond de oranje zwarte cover erg mooi en nam ‘m mee naar huis, daarna kocht ik boek twee en vanzelf boek drie. Als ik er nu op terugkijk, was dat echt de zomer dat ik van lezen begon te houden. Daarna kwamen er nog zoveel meer, zoals de GVR van Roald Dahl.

Waar ga je dit jaar naar toe op vakantie?

Ik ben net terug van Edinburgh in Schotland. Ik had bewust geen boeken meegenomen en dat was maar goed ook want we liepen iedere dag twee keer langs de Waterstones. Tja, dan kan je niet van me verwachten dat ik er zonder boeken vandaan kom. Ik kocht er vijf, waaronder Doingt It! van Hannah Witton en War Storm, deel vier in de Red Queen serie van Victoria Aveyard. Maar ik ga nog wel een weekendje naar Scheveningen voor mijn moeders verjaardag!

Welke boeken neem je mee dit jaar en waarom?

Hier moet ik nog goed over nadenken. Ik lees niet heel snel dus meerdere boeken meenemen lijkt me alleen maar zwaar in de tas. Als ik War Storm tegen die tijd nog niet uitheb, gaat die mee. Ik wil nog graag Nooit Meer van Colleen Hoover kopen, mijn eerste New Adult, of Everless van Sarah Holland of The Hate U Give (maar dan in het Nederlands, maar de filmtrailer is ongelofelijk gaaf!). Misschien ook nog wel een kleine voor in mijn tas als we onverwachts ergens heen gaan die makkelijk in mijn tas past.

Was het lastig kiezen? Heb je ook thuisblijvertjes door ruimtegebrek?

Ja! Het was meer een kwestie van ‘welk boek bestel ik op tijd?’. Ik weet het nog niet helemaal zeker maar ik denk wel dat het Nooit Meer zal worden die mee gaat. Er zijn inderdaad thuisblijvertjes. War Storm bijvoorbeeld, die vind ik eigenlijk net wat te zwaar om mee te nemen. Ook heb ik het prentenboek Armstrong van uitgeverij De Vier Windstreken thuisliggen, maar die vind ik te groot om mee te nemen. Die lees ik liever in bed!

Welk boek geeft jouw het ultieme zomergevoel?

De boeken van de Hongerspelen geven me denk ik het meest een zomers gevoel. Of de boeken van Victoria Aveyard, drie van deze heb ik in de zomer gelezen. Dat is best gek eigenlijk, want ze hebben helemaal geen zomerse of warme aspecten. Ik weet het! De boeken van Anna Nooshin, On Top en On Life zijn de boeken die ik echt in de hitte heb gelezen. On Life in de achtertuin en daarna pas On Top, die laatste ging met me mee naar Griekenland. Ik kom je halen! Van Marijke Vos is ook echt een ‘s zomers boek, of de Girl Online boeken van Zoë Sugg.

Je gaat naar een onbewoond eiland en je mag maar één boek meenemen. Welke neem je mee en waarom dan precies dit boek?

Uhm, hallo, das oneerlijk. Voor deze vraag keerde ik naar mijn ‘read’ en ‘five stars’ lijsten op Goodreads. 54 Minuten van Marieke Nijkamp is zo’n spannend boek, die zou ik wel kunnen blijven lezen. Het wekte zoveel emoties bij me op, juist omdat het zo ‘eigentijds’ is. Dat is best spijtig, maar het is wel waar. Helaas zijn nog niet overal pistolen (uit scholen) verbannen. Maar als ik niet opzoek ben naar spanning want hé, dat heb je genoeg als je moet overleven, dan zou het Big Magic van Elizabeth Gilbert zijn. De voorbeelden die gegeven worden om creativiteit aan te pakken zijn zo inspirerend!

Tot slot, welke vraag wil jij stellen aan je Kijkje in de koffer opvolger?

Kan jij je favoriete boek beschrijven zonder de titel of namen van personages te benoemen?

Meer weten of Femke willen volgen op social media? Dat kan! Je kunt haar volgen op Youtube, Instagram en heeft zij een eigen blog!