Voor de zomervakantie heb ik verschillende boekliefhebbers uitgenodigd om mee te doen aan een nieuwe blogreeks: Kijkje in de koffer! Elke week gunt een boekliefhebber je een kijkje in zijn/haar koffer. Welke boeken gaan mee op vakantie, welke blijven er thuis? Deze week kijk je mee met Charlotte Lehmann!

Schrijf hier een korte introductie over jezelf. Wie ben je? Wat doe je? Hoe is je liefde voor boeken begonnen?
Hallo! Ik ben Charlotte, 24 jaar. Ik werk met kinderen in de bibliotheek van Slotermeer, in Amsterdam. Ik woon heel dicht bij mijn werk. Fijn, want ik ben geen ochtendmens.

Mijn liefde voor boeken ontstond jong: mijn ouders lazen mij altijd voor en dat vond ik heerlijk. Een rustig en knus momentje van de dag. Als kleuter kon ik (mede dankzij al die voorleesuurtjes met mijn ouders denk ik) zelf ook gauw lezen en schrijven. Sindsdien ben ik altijd een boekenwurm geweest. Uiteindelijk ging ik zelfs Nederlands studeren. Daarna kwam ik bij de bieb terecht. Ik zit daar mijn hele werkweek tussen de boeken en vind dat heel fijn!

Waar ga je dit jaar naar toe op vakantie?
Ik ga een weekje mee met een vriendin en haar ouders naar Zuid-Frankrijk. Verder speel ik toeristje in mijn eigen stad en gebruik ik de Sloterplas als achtertuin voor picknicks en zonnebaden.

Welke boeken neem je mee dit jaar en waarom?
Met stip op één: Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie. Ik las eerder dit jaar haar verhalenbundel ‘The Thing Around Your Neck’ en was meteen geboeid door haar prachtige lyrische schrijfstijl. Ik ben benieuwd hoe deze in een roman naar voren komt.

Ook mag de dichtbundel ‘the sun and her flowers’ van Rupi Kaur mee in mijn rugzak. Kaur is bekend geworden door Instagram, waar zij haar gedichten en illustraties al jaren publiceerde voordat ze in boekvorm werden uitgegeven. Ik ben gefascineerd door de opkomst van deze ‘insta-poets’ en lees daarom graag deze bundel.

Van de bibliotheek leende ik ‘Eilanddagen’ van Gideon Samson. Een jeugdboek eigenlijk, maar ik vind dat ik wel een beetje bij de tijd moet blijven qua jeugdliteratuur. Ik ben al begonnen met lezen en heb de drie hoofdpersonen leren kennen, die alle drie een beetje verliefd op elkaar lijken te zijn. Een ongebruikelijk thema voor een jeugdboek. Dapper, prachtig!

Was het lastig kiezen? Heb je ook thuisblijvertjes door ruimtegebrek?
Thuis heb ik nog ‘Ik geef je de zon’ van Jandy Nelson liggen. Deze kan niet mee in de handbagage. Als ik na de vakantie weer terug op mijn werk kom, zijn er daar nog kasten vol boeken die ik nog wil lezen. Dus ik ben voorlopig nog niet uitgelezen!

Welk boek geeft jou het ultieme zomergevoel?
Als kind las ik de boekenserie rondom de kinderen uit de Steenstraat van Elizabeth Honey. Deze speelden zich af in Australië, waar het altijd zomer leek te zijn. De hoofdpersonen gingen altijd heel avontuurlijk kamperen in de bush en ze zwommen eindeloos in meertjes. Dat leek mij ook wel wat. Ondertussen zat ik in het regenachtige Nederland op mijn slaapkamer te lezen over deze zonnige avonturen.

Een paar jaar geleden heb ik ‘IV’ van Arjen Lubach gelezen op het strand van Schiermonnikoog. Zo’n spannend boek! Ik geloof dat er nog steeds zand tussen de bladzijdes zit. Een mooie herinnering aan die zomer.

Je gaat naar een onbewoond eiland en je mag maar één boek meenemen. Welke neem je mee en waarom dan precies dit boek?
Lastige vraag! Ik denk dat ik terug in de tijd zou gaan en mijn favoriete jeugdboek mee zou nemen: Minoes! Lang geleden geschreven maar nog steeds humoristisch, met dappere personages. Als kind kon ik het eerste hoofdstuk helemaal uit mijn hoofd opzeggen… Op het onbewoonde eiland ga ik het gewoon helemaal uit mijn hoofd leren. Ben ik wel even mee bezig!

Vraag van Femke: kan je je lievelingsboek omschrijven zonder de titel of de namen van de personages te noemen?
Jong meisje is alle vervelende volwassenen om haar heen te slim af door haar nieuw ontdekte superkrachten. Uiteindelijk redt ze zichzelf uit haar thuissituatie en leeft ze nog lang en gelukkig. (Tip: weer een klassieker.)

Tot slot, welke vraag wil jij stellen aan je Kijkje in de koffer opvolger?
Wat zou de titel zijn van jouw autobiografie?