20 augustus 1998.

De dag dat er een grote reus voor je deur stond, met een wilde baard, lang haar en een roze paraplu in zijn hand. Hij komt je persoonlijk een brief overhandigen van Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. En zo begint het magisch avontuur, voor mij en een heleboel andere fans over de hele wereld.

Natuurlijk heb ik het over Harry Potter, want gisteren was het precies 20 jaar geleden dat het boek Harry Potter & de Steen der Wijzen is uitgebracht in Nederland. Gelukkig maar, want dit was bijna niet gebeurd! De grotere uitgeverijen, zoals uitgeverij Querido, hadden namelijk de manuscript afgewezen van J.K. Rowling. De manuscript kwam ook terecht bij uitgeverij de Harmonie, die zich (toen) specialiseerde in strips, proza en poezië.  Zij besloten wél de vertaling uit te brengen van Harry Potter, alhoewel dit niet binnen de fonds paste van de uitgeverij. Een goede keuze blijkt, want de magische wereld van Harry Potter is niet meer weg te denken!

Persoonlijk had ik niet meteen een klik met Harry Potter. Totdat ik de videoband(!) van mijn zus kreeg voor mijn 11e verjaardag, Harry Potter & the Philosophers Stone. Ik besloot toch de film te kijken en ik was meteen verkocht. Ik moest de boeken dan meteen ook hebben. Mijn vader heeft de eerste 3 delen kunnen krijgen bij de Slegte in Amsterdam en in de jaren daarna heb ik mijn set compleet kunnen maken. Daar ging ik dan; op mijn bezemstel verkende ik de wereld van Harry Potter. En nu 16 jaar later, ben ik nog steeds een grote fan. De boeken staan mooi in mijn kasten, met allerlei fandom erom heen. Kaarsen, boekenleggers, dvd’s, special editions uitgaves, het staat er allemaal. Daarnaast spaar ik ook edities van Harry Potter uit andere landen, heerlijk steden doorlopen op zoek naar Harry Potter boeken. En je vindt hem altijd! Want wereldwijd is Harry Potter, na 20 jaar, nog steeds een groot fenomeen.

Om Harry Potter een beetje te vieren, heb ik de leukste 20 weetjes voor je uitgezocht:

1.       J.K. Rowling heeft officieel geen 2e naam. De letter K staat voor Kathleen, de naam van haar grootmoeder. Haar uitgever dacht dat J.K. meer mannelijke lezers zou aantrekken. Dit vanwege de angst dat ze geen boek over een jongen, geschreven door een vrouw zouden willen lezen. Haar voornaam is Joanne.

2.       Daniel Radcliffe (Harry Potter) gebruikte in alle films in totaal 160 brillen.

3.       Foppe de Klopgeest kwam voor in alle boeken, maar in de films zien we hem nooit.

4.       De onderwater set die werd gebruikt in de film Harry Potter & the Goblet of Fire, was de grootste ooit. Hij hield wel 50.000 liter water vast.

5.       Rupert Grint is tijdens het filmen van de zoenscene tussen Harry en Hermelien van de set afgestuurd. Hij kon namelijk zijn lach niet inhouden en dit was over de hele set te horen.

6.       De Orde van de Feniks is het dikste boek, maar de een na kortste film van Harry Potter.

7.       In de aftiteling van de film Harry Potter & the Goblet of Fire staat dat er geen draken pijn hebben geleden bij het maken van de film.

8.       Ron Wemel’s karakter schold in de eerste versie van het boek een hoop. De uitgever was er niet blij mee en het moest dan ook aangepast worden. Ze waren bang dat het boek anders niet meer geschikt zou zijn voor jonge lezers.

9.       Remus Lupin kan je omdraaien tot ‘Primus Lune’ wat ook wel ‘Volle maan’ betekent, toepasselijk want hij verandert in een wolf tijdens volle maan.

10.   De naam Harry Potter komt 18.956 keer voor in de hele boekenserie.

11.   Harry Potter is geboren 31 juli, dit is ook Rowling’s verjaardag.

12.   Tom Felton heeft auditie voor de rollen van Harry en Ron, maar kreeg de rol van Draco aangeboden.

13.   J.K. Rowling was de eerste schijfster die miljardair werd met haar boeken.

14.   J.K. Rowling behoort tot de afdeling Huffelpuf en haar patronus is een otter, net als van Hermelien.

15.   Het eerste Harry Potter boek kwam uit in 1998, dit was ook het jaar dat de Strijd om Zweinstein plaatsvindt. Dit kan wijzen op de zin uit de laatste film ‘I open at the close.’

16.   Harry Potter heeft eigenlijk groene ogen, door Daniel Radcliffe groene kleurlezen te geven wilde de producers dit creëren. Helaas lukte dit niet, Daniel schijnt namelijk allergisch te zijn voor kleurlenzen.

17.   In de Verenigde Staten was de uitgever bang dat de titel Harry Potter & the Philosophers Stone jonge lezers zou afschrikken. Dit kwam door het woord filosofie, de titel werd daar aangepast naar Harry Potter & the Sorcerer’s Stone.

18.   De acteur die de 11-jarige Marten Vilijn speelt, de jonge Voldemort, is het neefje van Ralph Fiennes (Voldemort). Bill Wemel, gespeeld door Domhnall Gleeson, is de zoon van Brandon Gleeson, die je in de films ziet als Alaster Dwaaloog Dolleman.

19.   Voldemort bestaat uit meerdere Franse woorden. Vol staat voor vlucht, De betekent van en Mort betekent dood. J.K. Rowling bedacht dit omdat Voldemort zijn grootste angst de dood was.

20.   Bijna alle schilderijen en portretten die door Zweinstein hangen zijn gebaseerd op cast- en crewleden.