Ook dit jaar wordt de prijs Beste Boek voor Jongeren weer uitgereikt, een prijs die hoort bij de Boekenweek voor Jongeren, voorheen Literatour. Gister is de shortlist bekend gemaakt, want er zijn namelijk tien boeken genomineerd! Het gaat om vijf boeken in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf boeken in de categorie Vertaald. Uiteindelijk zal er één boek uit elk categorie met de titel Beste Boek voor Jongeren er van door gaan!

Jury & uitreiking

Tijdens de Boekenweek staan er boeken in de spotlight die geschreven zijn voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. De tien boeken op de shortlist zijn niet samengesteld door jongeren, maar door een vakjury van volwassenen (met o.a. bibliotheekcollega Marjolijn van bibliotheek Nijmegen). Uiteindelijk zal de jongerenjury beslissen welke boeken deze prijs verdienen en worden de winnaars bekend gemaakt op 18 september tijdens de start van de Boekenweek voor Jongeren. De winnaars krijgen natuurlijk eeuwige faam en de titel maar ook een geldbedrag van €2.500.

Oke, genoeg gelezen, dit zijn de tien genomineerden voor de Beste Boek voor Jongeren.

Oorspronkelijk Nederlandstalig

De executie – Danielle Bakhuis
De geur van groen – Pamela Sharon
De Zwendelprins – Rima Orie
Land van dadels & prinsen – Frank Nellen
Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout

Vertaald

Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram
De bijzondere woorden van Gioia – Enrico Galiano
Pans Labyrint – Cornelia Funke Guillermo del Toro
Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott
Toffee – Sarah Crossan

Boekenweekgeschenk – 3PAK

3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van niet drie, maar vier topauteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands.

Ook voor dit jaar zijn er weer drie diverse auteurs gevraagd voor het geschenkboek. De vier auteurs die in 2020 3PAK schrijven zijn Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen & Floor van het Nederend en Johan Fretz.